Davranış Bilimleri Uzmanı ve Aile Şirketi Danışmanı Dr. İlhami Fındıkçı’nın bu eseri; genel olarak aile şirketlerindeki kurumsallaşma sürecine katkıda bulunmayı hedefliyor. İçerikteki başlıca konular; aile şirketinin genellikle benzer süreci içeren kuruluşu, gelişimi, liderlik biçimi, yeni kuşakların yetişmesi, aile işletme ilişkileri, kurumsallaşma çalışmaları, profesyonellerle ilişkiler, aile şirketi anayasası, yönetim organizasyon şekli, aile üyeleri arasında yaşanan ilişki sorunları ve çekişmeler, işletmenin pandemi gibi küresel krizlere dayanıklılığı ve esnekliği, halka açılma çabaları, çalışan ve çalışmayan aile üyelerinin işletmeye müdahaleleri, ortaklık yapısının bozulması, aile üyelerinin işletmeden sağlayacakları maddi kazanımlar, maaş, kâr payı ve yan ödemeler, yönetim kurulu çalışmaları, lider seçimi, yeni kuşakların işe yerleştirilmeleri, yeni kuşağa devir süreci… Tüm bu kritik konularla ilgili sorular ve cevaplar, iş insanlarının günlük uygulamalarına ışık tutacak niteliktedir.
Aile şirketi sahibi iş insanlarının, aile üyelerinin ve profesyonel yöneticilerin genel olarak yaşadıkları sorunların, en çok karşılaştıkları konuların ve pratik ihtiyaçlarını karşılayacak çözüm önerilerinin sade, açık, anlaşılır ve karşılıklı konuşma diliyle aktarıldığı eserde 210 soru ve cevap ile aile şirketleriyle ilgili akademik bilgiler, veriler, uygulama örnekleri, yaşanmış tecrübeler ve örnek olaylar yer alıyor.
Akademik çalışmalarımız ile aile şirketlerine yönelik pratik saha deneyimlerimizden hareketle hazırladığımız kitap; aile şirketlerinin uygulamada yaşadıkları en temel sorunları ve çözüm yollarını içeriyor. Örnek aile şirketlerinin uygulamalarının da ele alındığı kitabın; aile şirketleriyle ilgili herkesin kendi başarı hikâyesini geliştirerek yazmasına yardımcı olacağına inanıyoruz.
DR. İLHAMI FINDIKÇI KİMDİR?
Dr. İlhami Fındıkçı (1968 – Erzurum), İstanbul Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Bölümünden mezun oldu (1988). İ.Ü. İşletme Fak. Davranış Bilimleri Bölümünde Kişilik Tipleri konulu teziyle yüksek lisans (2000), Bilgi Toplumunda Liderlik konulu teziyle doktora (2004) ve burslu olarak gittiği Hertfordshire Üniversitesinde (Londra) Aile Şirketleri ve Organizasyon Kültürü konusundaki çalışmasıyla Post-Doktora (2005) yaptı.
Yaşadıkça Eğitim dergisi yazı işleri müdürlüğü, Kültür Koleji genel müdür yardımcılığı (1988 -1996) ve Eroğlu Holding yönetim kurulu üyeliği (1996 – ) görevlerinde bulundu.
Kurucusu olduğu Değer Aile Şirketleri Eğitim ve Yönetim Danışmanlık Şirketi’nde (2004 -) ekibiyle birlikte aile şirketlerine yönelik danışmanlık, eğitim, aile şirketi anayasası hazırlama çalışmaları ve bağımsız yönetim kurulu üyelikleri devam ediyor. İstanbul Kültür Üniversitesi ve Karatay Üniversitesinde aile şirketleri konulu dersler veriyor. Yeni Birlik ile İstanbul Ticaret gazetelerinde haftalık köşe yazıları yazmaya (2016 -) devam ediyor.
Kurucusu olduğu Değer Eğitim Vakfı (2016 -) bünyesinde çeşitli bilimsel, sosyal ve kültürel etkinlikler gerçekleştiriliyor.
TÜGİAD onursal üyesi (başkan yardımcılığı 2004 – 2008), Turkish Society (Londra) kurucu yönetim kurulu başkanı (1995), Türkiye Yazarlar Birliği, FFI (Family Firm Institute) üyesi ve Türkiye Kızılay Derneği Beylikdüzü Şubesi kurucu üyesi olmuştur.
ESERLERİ
1) Boynuzlu Akkoyun (1988).
2) Bilgi Toplumunda Liderlik ve Kendini Geliştirme (1996).
3) İnsan Kaynakları Yönetimi (1999), (9. Basım).
4) Yaşadıkça Eğitim, (2004).
5) Aile Şirketleri (6. Basım, 2005).
6) Bir Gönül Yolculuğu: Hizmetkâr Liderlik (3. Basım, 2009).
7) İnsani Derinlik (6. Basım, 2010).
8) Was Uns Bleibt, Ist Was Wir Geben (2013 – Almanya).
9) Eyvah Yeni Kuşak Geliyor-Aile Şirketlerinden Dersler (2014).
10) İlham-ı Aşk (2015).
11) Güzel’e Yolculuk (7. Basım, 2016).
12) İstanbul Halkının Mutluluk Algısı ve İyi Hissetme Düzeyi İle İlgili Bir Araştırma (2017).
13) Nadide Güzeller (2018).
14) The Profundity Of Humanity (2018 – Amerika).
15) Глубины Человеческой Души (2022 – Rusya).
16) قمعلا يناسنإلا) 2022 – Suriye).